Hur kan man veta vilken bok man ska låna?

KkkkkkkkkkI Fyrens bibliotek har varje bok en prick på bokens rygg. Man kallar den smala kanten på boken för rygg.

Det finns 4 olika sorters prickar i biblioteket - blå, grön, svart och röd. Varje färg berättar något om boken för att det ska bli lättare att hitta rätt bok just för dig! 

För att lättare veta vilken bok som är lagom för just dig så har vi några exempel:
Röda prickar = mycket bilder och mindre text. Ibland är texten med bara stora bokstäver. Exempel på böcker: Klass 1b

Svarta prickar = blandat med text och bilder. Exempel på böcker: LasseMaja


Gröna prickar = mer text och färre bilder. Ibland kan det vara ett helt uppslag med text utan någon bild. Oftast är det mindre storlek på bokstäverna. Exempel på böcker: Sune och Bert

Blåa prickar = mycket text. Nästan aldrig några bilder och oftast liten storlek på bokstäverna. Ibland kan böckerna vara väldigt tjocka med flera hundra sidor. Exempel på böcker: Harry Potter

Ajla och Viktoria, Fyrens bibliotekarier, har valt att sätta olika färger på böckerna för att det ska vara lätt att se vilken bok som har mycket text och vilken som har mycket bilder. På många ställen kallar man böcker för "lätt att läsa" eller "lättlästa" men Fyrens bibliotekarier tänker på ett annat sätt... Vad som är "lätt att läsa" är ju väldigt olika för olika personer! 
Andra ställen kan prata om böcker som passar för 6-9 åringar - men vi på Fyren menar att det också kan vara olika! Läsförmåga bestäms inte med ålder! 

För att barnen lättare ska kunna ställa tillbaka rätt bok på rätt hylla har varje hyllkant fått samma färg som prickarna. Rätt färg på rätt hylla!

Barnen här på Fyren är jätteduktiga på att berätta vad dom letar efter i biblioteket -"jag vill ha en grön bok som handlar om sport" eller "jag brukar tycka att röd eller svart bok är lagom för mig". 

Nu vet ni mer om våra prickar och hur vi i Fyrens bibliotek tänker om läsning och böcker!
Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

fyrensbokblogg.blogg.se

Välkommen till Fyrens Bokblogg! Här berättar vi, både vuxna och barn, om olika böcker vi läser, och hjälper varandra att rekommendera böcker.

RSS 2.0